HTML

Kozmetikusneszesszer

Kozmetikusként természetesen kozmetikáról, szépségápolásról, pattanásos és zsíros bőr ápolásáról valamint egyéb bőrproblémákról, hatóanyagokról és még sok más, a kozmetikához szorosan kapcsolódó témáról lesz szó a blogomban. Ha kérdésed van, esetleg egy témád amiről szívesen olvasnál, ide írhatsz nekem :-D farkasanita.kozmetikus@gmail.com

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Zsíros bőr-pattanások 2

2011.04.16. 14:06 Farkas Anita

 

A blog elköltözött ide:

neszesszer.onionleaf.com

 

Klimaxon innen, kamaszkoron túl.

Sajnos a kamaszkor elmúltával nem mindenkit ér el a megkönnyebbülés hogy leszámolt a zsíros bőr okozta problémáival. Sokaknál a kamaszkori olajos szeborrea átalakul korpás szeborreává. Mi is a különbség a kettő között:

Olajos szeborrea

A pórusok tágak, bennük a comedók (mitesszerek) lágyak, könnyen ürülnek, szürkés színűek. A bőr olajosan fénylik, zsíros, síkos tapintású. Sápadt színű, az orrhajlatban és a fül előtt hajszálértágulatok, melyek gyulladásos folyamatokra utalnak. Rugalmassága rendszerint nem megfelelő. A comedókban sok a szabad zsírsav.

Korpás szeborrea

A pórusok tágak, bennük fekete vagy fehér fejű comedók találhatók, melyek sokszor nagyon nehezen ürülnek. Sápadt, szürkés színű az arcbőr, érdes, zsíros tapintású. Az orcákon sokszor tágult hajszálerek figyelhetők meg. A comedókban koleszterin észterek találhatók.

Acne, pattanás kialakulása

A két fajta szeborrea közül-ha szabad ilyet mondanom- a korpás szeborrea a nehezebb eset. Az olajos szeb. Viszonylag könnyebben kezelhető, mivel a faggyúmirigyek váladéka könnyen ürül, kevesebb sérülés éri a bőrt a tisztítás alkalmával. Míg a korpás szeborreánál... A faggyúhoz sejttörmelékek keverednek, ettől megkeményedik ún. faggyúdugasz, comedó vagy mitesszer alakul ki. A nem megfelelően eltávolított comedó helyén aknék (pattanások) alakulnak ki a propionibacterium acnes segítségével. Más dolog, ha meg nincs rendszeresen eltávolítva, akkor szintén esélyes a gyulladt pattanások kialakulása, mivel a faggyú termelődik, de nem tud a bőrfelszínre ürülni, csak duzzad a bőr alatt és feszíti a kötőszöveti tokot (ez veszi körül a faggyúmirigyet és a szőrtüszőt), míg végül megreped, a szövetbe jutnak a zsírsavak, és gyulladást okoznak a propioni acne baktérium közreműködésével.

 

Pattanások-aknék fokozatai

Az előbb leírtam, hogyan is keletkeznek a pattanások, ha mitesszeres a bőröd. Ezt meggyorsítod, ha folyamatosan piszkos kézzel tapogatod az arcod, amivel a baktériumoknak szabad utat biztosítasz a munkájukhoz. A gyulladások körül fibrin szálak csapódnak ki, amelyek lokalizálják a gyulladást, nem engedik a szétterjedését. Ezt nevezzük lobgátnak. Ez az ami könnyen megsérülhet a nem megfelelő nyomkodás hatására, ami miatt csak nagyobb lesz a pattanás végeredményként.

A pattanások általában a test középső felső területein alakul ki, ahol a legtöbb a faggyúmirigy. Tehát arc, mellkas, hát. Ritkábban végbél környékén.

Menstruáció előtt 5-10 nappal a tünetek rosszabbodhatnak a hormonális változások miatt.

A pattanásnak több fokozata van:

  • Serdülő korban általában mitesszerek, csak gyenge gyulladásos tüneteket látunk

  • A mitesszerek mellett erősen gyulladt, fájdalmas csomók is találhatók és néhány hólyag is megjelenik

  • Sok puha tapintású, fájdalmas csomó erős gyulladással, a csomókból tályogok keletkeznek, ezekből pedig szinte járatok alakulnak ki a bőr felszíne alatt

 

Ha a bőröd 1-2 hónapos kitartó kezelés, megfelelő kozmetikumok használatával sem mutat javulást, mindenképp keress fel egy orvost. A csomós, tályogos gyulladásra ez fokozottan érvényes, mielött kísérletezésbe kezdenél, lásson egy orvos feltétlenül.

A pattanásos bőrt kiváltó okok lehetnek:

  • anyagcserezavarok

  • máj-, epe-, gyomorbetegségek

  • székrekedés

  • fogszuvasodás

  • vérszegénység

  • hormonzavar

  • vitaminhiány

  • vegetatív idegrendszer zavarai

  • stressz

  • zsíros koleszterines kozmetikumok

  • szárító, vízelvonó hatású kozmetikumok

  • egyes élelmiszerek (azt mondják nem befolyásolja, de mégis egyénenként változó lehet, érdemes allergia vizsgálatot csináltatni)

 

Néhány progeszteron tartalmú készítményt fogamzásgátlóként vagy egyéb gyógyszerként alkalmaznak mellfeszülés vagy jóindulatú petefészek ciszták, illetve jóindulatú emlődaganat visszafejlesztésére. Így ezek a gyógyszerek, mivel progeszteront tartalmaznak, szintén faggyú túltermelésre ösztönözhetik a mirigyeket.

 

Kicsit azoknak is, akik nem hajlandók kozmetikusra bízni bőrüket, mert már túl sokszor csalódtak.

Ha otthon látsz neki a nyomkodásnak: csakis a fekete fejű, mitesszereket, vagy a már „érett” pattanásokat nyomkodd ki, de mindezeket csak akkor, ha enyhe nyomással is ki tudod nyomni. Ne erőltesd. A sárga fejű pattanások fejét egy alaposan fertőtlenített tűvel meg tudod óvatosan nyitni.

Tisztítási sorrend:

  • alapos letisztítás, amíg a vatta teljesen tiszta nem lesz

  • bőrradír (ne használj szemcséset, nehogy felszakítsa a pattanások fejét, és továbbvidd a fertőzést)

  • kamillás gőzölés

  • tisztítás az előbb leírt módon

  • nagyon-nagyon alapos fertőtlenítés (pl. 100%-os teafa olaj, octenisept)

  • összehúzó paszta (ez lehet pl. a drogériákban kapható dermofil paszta is, hogy a pórusaid ne maradjanak kitágulva)

  • hidratálás

Nagyon fontos, hogy ne szárítsátok szét az egész bőrötöket, több kárt okoztok vele mint hasznot. A szárító rázókeverékeket, pasztákat, géleket stb. mindig lokálisan ahol szükséges ott használjátok.

És a tisztítást saját felelősségre csináljátok otthon, ne feledjétek. Én inkább mindenképp a szakembert javaslom erre a célra. A kozmetikusoknak nagyobb a tapasztalata abban hogy melyik pattanáshoz szabad hozzányúlni és melyikhez nem. És ne feledjétek hogy az időben kezdett kezelés megelőzheti a tünetek súlyosbodását, valamint olyan szépséghibák kialakulását (pigmentfoltok, hegek), amelyektől később már sokkal nehezebb megszabadulni, vagy már nem is lehet teljesen.

 

Szólj hozzá!

Címkék: olajos tisztítás pattanás korpás szeborrea akne

A bejegyzés trackback címe:

https://kozmetikusneszesszer.blog.hu/api/trackback/id/tr472830976

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása