HTML

Kozmetikusneszesszer

Kozmetikusként természetesen kozmetikáról, szépségápolásról, pattanásos és zsíros bőr ápolásáról valamint egyéb bőrproblémákról, hatóanyagokról és még sok más, a kozmetikához szorosan kapcsolódó témáról lesz szó a blogomban. Ha kérdésed van, esetleg egy témád amiről szívesen olvasnál, ide írhatsz nekem :-D farkasanita.kozmetikus@gmail.com

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Zsíros bőr-pattanások

2011.04.11. 15:52 Farkas Anita

A kiskamasz kortól kb. 20-25 éves korig, a kevésbé szerencsések akár még 30-on túl is bosszankodhatnak a „tüneteiken”.

A tünetek attól függően milyen típusú zsírosodásról is lehet szó: kitágult pórusok, bennük fehér vagy fekete fejű mitesszerek, olajosan fénylő bőr, hámló, fakó és sápadt bőr, kisebb-nagyobb pattanások (aknék), foltok, hegek.

Viszont, legalább kicsit késlelteti a ráncok kialakulását a faggyú túltermelés- csak hogy egy kis jó oldala is legyen:-S

A kamaszkor

Csecsemő és kisgyermekkorban bőrünk víz- és zsírháztartása optimális, ezekben az években nagy mennyiségű fehérje épül be a szervezetbe. Azután a kamaszkor beköszöntével (12-14 éves kor körül) ez a tökéletes egyensúly maximálisan felborul (az emberek 95%-nál legalábbis, mert láttam már pár mázlista kamaszt is). Átmenetileg a hím jellegű hormonok (ilyen a progeszteron, melyet a tüszőrepedés után kialakuló sárgatest, valamint a mellékvesekéreg termel) kerülnek túlsúlyba, melyek kihatnak a vegetatív idegrendszerre, a keringésre, a bőr mirigyeinek tevékenységére, a pigmenttermelődésre és a szőrnövekedésre.

Közérthetőbb formában: bizonyára mindenki emlékszik mennyivel érzékenyebb az ember lelke ebben a korban, pláne hogy a külső is előtérbe került a sok változás miatt. A végtagokon sokszor márványos a bőr a kevesebb ösztrogén hormon miatt. Ez a tünet hideg időben rosszabbodhat.

A faggyúmirigy több faggyút termel, zsírosodik a bőr miatta. A verejtékmirigyek váladékába pedig fehérje is keveredik, ami a baktériumoknak „köszönhetően” kellemetlen szagot eredményez. Kialakulnak a fiatalkori szeplők, és a kis pihe szőrszálacskák megvastagodnak, megnőnek.

Ezen problémák nagy része kezelhető, de csak óvatosan, nehogy a kényes egyensúlyt megborítsuk. A problémák átmeneti jellegűek, általában pár éven belül megoldódnak. Vigyázni kell ebben a korban a szőrtelenítéssel. Kerülni ajánlott minden olyan szőreltávolítási módszert, melyek a szálak megvastagodását eredményezheti. Leginkább a szőkítés ajánlott még kiskamaszoknak, ha már nagyon zavaró a szőrszálak hosszúsága, vastagsága.

Folyt. köv.

Szólj hozzá!

Címkék: bőr kamaszkor zsíros pattanás kamaszkori bőrproblémák

A bejegyzés trackback címe:

https://kozmetikusneszesszer.blog.hu/api/trackback/id/tr932817637

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása