HTML

Kozmetikusneszesszer

Kozmetikusként természetesen kozmetikáról, szépségápolásról, pattanásos és zsíros bőr ápolásáról valamint egyéb bőrproblémákról, hatóanyagokról és még sok más, a kozmetikához szorosan kapcsolódó témáról lesz szó a blogomban. Ha kérdésed van, esetleg egy témád amiről szívesen olvasnál, ide írhatsz nekem :-D farkasanita.kozmetikus@gmail.com

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Gyümölcssavas hámlasztás-AHA kémiai hámlasztás

2011.04.20. 13:53 Farkas Anita

A blog elköltözött ide:

neszesszer.onionleaf.com

 

Bőrhámlasztás professzionálisan

Hogyan cserélheted ki a pattanásos, miteszeres vagy foltos, ráncos bőröd pár hét alatt?

 

A szó szoros értelmében nem igazi hámlasztás, mert nem látható igazi hámlás mint mikor valaki felégett a napon, csak nagyon finoman púderszerűen leválik a hám. Így akár rögtön kezelés után folytathatjuk hétköznapi tevékenységeinket, a naptól való óvakodást leszámítva.

Nézzük, pontosan mi is az AHA.

A kémiai hámlasztások közé soroljuk, mivel a szarusejtek közötti kémiai kötéseket feloldva ösztönzi hámlásra a bőrt.

Kémiai hámlasztók:

  • gyümölcssavak (AHA)

  • Triklórecetsav (TCA)

  • fenol

Három hámlasztási mélységet különböztetünk meg:

  • felületesebb

  • középmély

  • mély hámlasztás

A TCA és fenol hámlasztásokat csak orvosok végezhetik, ezek már középmélységű és mélyebb rétegben hatnak.

TCA: Kezelés után 3-4 napig otthon kell maradni, de a fényvédő használata még hónapokig szükséges.

Fenol: A kezelt területen a bőr megduzzadhat átmenetileg. Utána 1-2 napig segítségre lesz szükség. A keletkező új bőr világosabb mint az eredeti. Napvédő utána mindig szükséges. A teljes gyógyulás akár hónapokig eltarthat, mire a kezdeti kivörösödött bőr teljesen lenyugszik.

TCA ill. fenol kezelés után szükség lehet fájdalomcsillapításra. Ha pörk keletkezik, megfelelően ápolni kell. Az új bőr kb. 7-10 nap mire kialakul.

Nagyon fontos! Ha retinoid tartalmú krémet használsz, tájékoztatni kell róla az orvost, mert ebben az esetben ugyanakkora töménységű hámlasztószer sokkal erőteljesebb, mélyebb hámlást okoz. Ugyanez igaz a száraz bőrre is. Retinoid tartalmú krémek: Roaccutan, Sotret, Aknenormin, Isotrex, Differin, stb.

Az AHA-savak az előzőeknél finomabb megoldások. Nem igényelnek otthoni segítséget, nem eredményeznek hámfosztott területeket, pörkösödéseket valamint hetekig, hónapokig tartó gyógyulási folyamatokat.

A kezelés után gyakorlatilag ott folytathatjuk hétköznapjainkat ahol abbahagytuk a kezelés kedvéért, kivéve a napfénytől való fokozott óvakodást. Ez egy általános szabály: minden fajta hámlasztás után kerüljük a közvetlen napfényt, és fényvédő használata szükséges.

Az AHA (alfa-hydroxilsavak) tulajdonképpen egy összefoglaló név. Ide sorolhatók:

  • AHA alfa-hydroxilsavak

  • AKA alfa-ketonsavak

  • BHA béta-hidroxilsavak

  • PHA poly-hydroxilsavak

A kozmetikai kezeléseknél sokszor a termékekben nem csak egy fajta savat kevernek a gyártók, hanem több fajtát a szinergikus hatás érdekében. Ezek lehetnek: almasav, tejsav, citromsav, szalicilsav, borsav, glykolsav, pyruvinsav, pirosszőlő-sav, krotonsav

Nézzük, milyen kozmetikai problémákra ajánlott az AHA-savak használata:

  • száraz (dehidratált), érdes bőrre

  • az apróbb ráncokat elsímítja, a nagyobbak veszítenek mélységükből

  • pigment rendellenességekre (májfoltok, sérülések utáni pigmentfoltok, időskori pigmentfoltok, stb.)

  • pattanások, mitesszerek kezelésére

  • mérsékelt bőrmegújító (rejuvenáló) hatású, serkenti a kollagén szintézist

  • tág pórusokra (finomítja a bőrképet)

  • felkaron található érdes felrakódásokra (follikuláris hiperkeratózis)

  • régen kezelt bőrökre, tisztító kezelés előtt néhány alkalommal (megkönnyíti a tisztátalanságok eltávolítását)

A hámlasztás fokozza a bőr hidratációját, a kollagénszintézist, így a bőr rugalmasabb, feszesebb, fiatalosabb lesz. A bőr színe egységesebb, ragyogóbb lesz, símává és puhává válik.

 

Általában kúrákat érdemes igénybe venni, az egy-egy alkalommal igénybe vett AHA savas kezelések is finomítanak a bőrképen, de az igazán látványos eredményhez elengedhetetlen egy legalább 6-8 alkalmas kúra igénybevétele rendszeres, lelkiismeretes otthoni ápolással kiegészítve.

 

Pigmentfoltok halványítása

Ha a célunk, hogy bőrünk szép, egységes színű foltmentes legyen, akkor végképp nem tanácsos az otthoni kezelést elhanyagolni. A kozmetikai hámlasztó kezelést mely nagyobb töménységű savakkal történik folytatni kell otthon alacsonyabb töménységű savakkal, és halványító anyagokkal. Ezek lehetnek hidrokinon, kojic-sav, azealinsav, C-vitamin, medveszőlő kivonat, stb. Fontos a fényvédő használata az újabb károsodások megelőzésére, valamint a hámlasztott bőr fényérzékennyé válik egy időre, elvégre elvékonyítottuk, megfosztottuk a külső kemény szaruréteg jó részétől.

Tehát foltokra:

  • fehérítő hatóanyagok+

  • hámlasztó savak+

  • fényvédelem

Ha lelkiismeretesen betartod, meglesz az eredménye, de ne várd hogy 1 hét alatt helyrejön a károsodás!

A kezeléskor igénybe vett maszkok, ampullák -természetesen az adott bőrtípusra kiválasztva- mind az egészségesebb, új bőr kialakulását támogatják. A savas hámlasztás megnyitja a bőrt „kis csatornácskák” jönnek létre (ezek csak rövid ideig maradnak nyitva), melyeken keresztül a gyógyító, gyulladáscsökkentő, hidratáló, nyugtató stb. hatóanyagok mélyebbre tudnak jutni, és jobban kifejtik hatásukat.

Ilyen hatóanyagok lehetnek pl. a teljesség igénye nélkül: vitaminok, ásványi anyagok, hialuronsav, kollagén, elasztin, ceramidok stb.

 

Ellenjavallt a hámlasztás:

  • terhesség, szoptatás

  • herpesz

  • keloid hajlam

  • Roaccutan kezelés alatt és után 6 hónapig

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: aha peeling pigment foltok hámlasztás fenol tca(triklóracetát) bőrfehérítés

A bejegyzés trackback címe:

https://kozmetikusneszesszer.blog.hu/api/trackback/id/tr682842392

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása