HTML

Kozmetikusneszesszer

Kozmetikusként természetesen kozmetikáról, szépségápolásról, pattanásos és zsíros bőr ápolásáról valamint egyéb bőrproblémákról, hatóanyagokról és még sok más, a kozmetikához szorosan kapcsolódó témáról lesz szó a blogomban. Ha kérdésed van, esetleg egy témád amiről szívesen olvasnál, ide írhatsz nekem :-D farkasanita.kozmetikus@gmail.com

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Bőrradírok-peelingek

2011.04.08. 12:59 Farkas Anita

Az oldalam elköltöztettem, az új bejegyzéseimet már itt találjátok meg:Neszesszer

 

Van aki sohasem, míg mások szinte naponta használják, bőrük és kozmetikusuk rémületére :-D

De mielőtt a használat gyakoriságát kezdenénk kivesézni, nézzük meg miért lehet rá szükség, és milyen típusú peelingekkel találkozhatsz a drogériák polcain és kozmetikusodnál.

Napról napra nagyon finom, leheletnyi darabkákban kopik bőrünkről a hám elszarusodott, kiszáradt legkülső rétege, a szaruréteg. A mindennapos tisztálkodás, törölköző használat ezt a folyamatot gyengéden elősegíti, így nem tud túlságosan megvastagodni.

Viszont manapság már csak nagyon kevesen rendelkeznek ún. normál bőrtípussal, ahol a hám mindig friss, üde, tiszta és csak ritkán van szükség bőrradírra. A kevésbé szerencséseknek faggyú túl- ill. alul működési, valamint vízhiányos problémák vannak a bőrével, melyek többé-kevésbé a szaruréteg megvastagodásával járnak együtt. Ettől a bőr sápadtnak, fáradtnak tűnik és súlyosabb esetben meg is látszanak a leváló korpapikkelyek. A bőr nehezebben lélegzik, és a hatóanyagok is sokkal kevésbé szívódnak fel a hidratáló krémekből.

Fajtáik:

  • Mechanikai peelingek

  • Kémiai peelingek

  • Biológiai peelingek

 

Mechanikai peelingek: valamiféle dörzsanyagot tartalmaznak, krémes vagy zselés alapba ágyazva. A dörzsanyag a legkülönfélébb anyagok lehetnek. Pl. kukorica őrlemény, barna cukor, polietilén golyócskák, kovaföld, magőrlemények stb. végeláthatatlan a lista.

Érzékenyebb, illetve nagyon pattanásos bőrön (aknés) vigyázni kell használatukkal, nehogy a fertőzést továbbvigyük a pattanások felszakításával ill. érzékeny, gyulladásra hajlamos bőrön mikrosérüléseket okozhatnak. Érdemes a finomabb szemcsés peelingeket választani.

 

Kémiai peelingek: ezek az ún. AHA (Alfa Hidroxi Acid) peelingek. Gyümölcssavakat (pl. citromsav, almasav), és/vagy tejsavat, glikolsavat, szalicilsavat tartalmaznak -csak hogy a leggyakoribbakat említsem.

Ahogy a neve is utal rá, a sejtek közötti kötéseket bomlasztják meg, ezzel gyorsabb hámlásra kényszerítve a szaruréteget, valamint ezzel hatással van az új, friss sejtek képződésére is.

Használatával viszont a tavaszi, nyári időszakban vigyázni kell, jobb a hámlasztó kúrákat abbahagyni, mivel fényérzékennyé válik a bőr.

 

Biológiai peelingek: proteáz enzimeket tartalmaz, melyek a bőr felszín fehérjéit bontják. Szerintem ez a legkíméletesebb, minden fajta bőrön biztonsággal alkalmazható. Ma már többnyire növényi enzimeket használnak. A pórusok nyílásaiból is gyönyörűen kioldja a szennyeződést, ezzel megkönnyítve a kozmetikusoknak a tisztítási feladatait. Pl. papain, bromelain, carpain

A különböző típusú radírokat szokták kombinálni is, pl. enzimes peelinghez diatóma földet és egyéb nagyon finom, szinte por finomságú dörzsanyagot kevernek. Ezzel még mindig alkalmas az érzékenyebbe bőrökre is.

Találkozhattok még lehúzható, és száradás után ledörzsölhető radírokkal, bár ez utóbbi után macerás a takarítás :-)

És ha már sikerült a megfelelő radírt kiválasztani, heti 1-2 alkalommal nyugodtan használjuk, de ne többször mert a bőr hozzászokik és végül több lesz a probléma vele, mint amennyit a radírozás használ. Kivéve persze a kúraszerű alkalmazást, de ezeket már inkább kozmetikusok, bőrgyógyászok végzik.

A lényeg, ha nem vagyunk biztosak melyiket is használjuk inkább kérdezzük meg egy szakembertől.

 

Szólj hozzá!

Címkék: sav kozmetikus aha peeling bőrradír enzimes

A bejegyzés trackback címe:

https://kozmetikusneszesszer.blog.hu/api/trackback/id/tr112809453

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása