HTML

Kozmetikusneszesszer

Kozmetikusként természetesen kozmetikáról, szépségápolásról, pattanásos és zsíros bőr ápolásáról valamint egyéb bőrproblémákról, hatóanyagokról és még sok más, a kozmetikához szorosan kapcsolódó témáról lesz szó a blogomban. Ha kérdésed van, esetleg egy témád amiről szívesen olvasnál, ide írhatsz nekem :-D farkasanita.kozmetikus@gmail.com

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Fényvédelem, napozás

2011.05.05. 14:20 Farkas Anita

A blog elköltözött ide:

neszesszer.onionleaf.com

 

Te is vágysz a gyönyörű egészséges fiatalságtól kicsattanó aranybarna feszes bőrre? Pláne ha megszerzéséért nem kell sem azonnal, sem később mindenféle „kellemetlenséggel” szembesülnöd?

Én is beállok mögéd a sorba :-D

 Nézzük hogy is van ez az egész az UV sugarakkal, pigmentekkel egyebekkel.

A napfény összetétele:

  • UV A,B,C

  • infravörös fény, mely melengeti földi életünket és

  • látható fénysugarak

Elvileg földünket csak az UV A és B sugarak érik el.

UV A: míg régebben úgy tartották ez a sugártartománynnem káros a bőrünkre, addig ma már tudjuk hogy sajnos ő felelős nagyrészt a bőr fényöregedéséért, a mély ráncok kialakulásáért, a fényallergiáért és nagy dózisban nála is fel tud égni a bőr, ellenben azzal amit régen állítottak. A már meglévő pigmentek színét mélyíti.

UV B: neki „köszönhetjük” a felégett bőrt, a rosszindulatú bőrrákot. Fertőtlenítő hatású, a D-vitamin képzésben fontos szerepe van, és az új pigmentek képzésére ösztönzi bőrünket.

A fentieken kívül még egy-két dolognak stimmelnie kell szervezetünkben hogy szép barna legyen a bőrünk. Szükség van fenil-alanin nevű aminosavra, amely rézionok és enzimek segítségével alakul több lépésben oxidációval melaninná, azaz pigmenté.

Tehát :

  1. Egészséges táplálkozás, hogy a melaninképzéshez minden hozzávaló meglegyen a szervezetünkben

  2. UV B sugárzás: hogy a világos melanin ki tudjon alakulni

  3. UV A sugárzás: hogy a meglévő melanin be tudjon sötétedni

Azzal mindenkinek számolnia kell, hogy a barnaság megszerzésének sajnos kisebb-nagyobb ára MINDIG van amellett, hogy elengedhetetlenül szükségünk van a napfényre élettanilag is.

Nézzük mi is történi bőrünkkel a napozáskor:

  1. Szabad gyökök. Normál esetben szervezetünk is előállít szabad gyököket, a bejutó kórokozók semlegesítésére és megfelelő egyensúly esetén képes semlegesíteni is ezeket. Viszont, ha hiányos táplálkozással vagy egyéb tevékenységgel felborítjhatjuk könnyen ezt a kényes egyensúlyt. A szabad gyök olyan molekula, amely páratlan elektronnal rendelkezik, és arra törekszik hogy a páratlanból páros szám legyen úgy, hogy környezetéből vonja el. Az egészséges sejtekből is kivonja, és komoly következményei vannak (pl. bőrrák). A túl sok napfény elősegíti hogy több szabadgyök képződjön szervezetünkben mint kellene (a túl sok dohányzás és alkohol meg egyébbel egyetemben, de ez más téma). Ellensúlyozhatjuk a nagy részét ha sok béta karotint, C-, E-vitamint és szelént fogyasztunk. Ezekhez táplálkozással is hozzájuthatunk, vagy ma már tabletta formájában is megvásárolhatjuk. A nyaralás megkezdése előtt érdemes két-három héttel elkezdeni használatát.

  2. Pigmentek. A bőr védekezik az UV sugarak ellen. Egyik védelme a pigment azaz melanin termelés. A hámréteg legalsó rétegének sejtjei között találhatók a melanocyták. Bennük képződnek a melanoszómák, melyek a melanocyták nyúlványaival kerülnek a sejtekbe, ahol kiszabadul belőlük a melanin, és sapka szerűen a sejtmag fölött helyezkedik el, ezzel óvva őt a genetikai károsodástól. Mindent azonban nem képes kivédeni.

  3. Keratin megvastagodása. A sok napfény a hámsejteket osztódásra serkentik ami a hám legfelső rétegének, a keratinnak a megvastagodásához vezet. Vigyázni kell a hidratációval mert ha a keratin hidratáltsága nagyjából 10% alá esik, akkor lehámlik, és ha ez foltokban történik akkor megint csak egyenetlen színképet kap a bőrünk.

  4. A faggyú- és verejtékmirigyek aktivitása fokozódik, ezzel tisztul a bőrünk, és a váladékuk szintén védelmet jelent a sugarak hatásaival szemben.

 

Látható, milyen sok féleképpen próbál védekezni bőrünk, viszont az elvékonyodott ózonréteggel szemben ez sajnos kevés. Ahhoz hogy tudd, milyen napvédő készítményt használj bőrödre, tisztázzunk még néhány dolgot.

 

SPF:

Azt jelzi, hogy a bőr természetes védekezőképességét hányszorosára tudja növelni. Tehát ha egy vörös hajú, szeplős, világos bőrű egyén kb. 10 perc alatt már odapirul, akkor az egy SPF 20-as jelzésű napvédő készítménnyel 20x10=200 percig tartózkodhat a napon. Valójában ennél azért kicsit hamarabb érdemes bejönni a napról, nehogy kellemetlen meglepetésben részesüljön az illető ha percre pontosan a kiszámított idő végén csomagolja össze a cumóját a strandról. Elvégre ezek az anyagok a bőrben lebomlanak, és a sugárzás erősségétől, izzadástól is függ, mennyi ideig képes a bőrben megfelelő módon biztosítani a védelmet.

A napvédő készítményeket nem olyan régen még 100 faktorosat is találhattunk a boltok polcain. Bizonyára sokan csodálkoznak, hogy miért is szűnt ez meg. A magyarázat egyszerű. Nem jelent dupla védelmet egy 50 faktorossal szemben. Ezért is így találhatók meg manapság: 50+

Mert pl. míg az SPF16 napvédő 92%-os védelmet nyújt a napégéssel szemben, addig az SPF50 „csak” 96%-os védelmet. Tehát ugyanannak a vöröshajú egyénnek a 16 faktorosnál a napon tartózkodási ideje 16x10perc, és 92% a védelme a legégéssel szemben, míg az 50 faktorosnál 50x10 perc, és a védelme a leégéssel szemben 96%. Így már érthető remélem.

 

Fénytípusok

Ezzel belőheted, hogy nagyjából mennyit tartózkodhatsz a napon, felégés nélkül.

    1. fénytípus: világos bőrű, vörös vagy világosszőke haj, világoskék, világoszöld szemek, gyakran szeplői vannak (tejfehér bőr): 5-10 perc napozástól kipirul, esetleg leég.

    2. fénytípus: világos bőr, kevésbé érzékeny. Középszőke, sötétszőke haj, kék vagy zöld szem: 10-20 perc alatt pirosodik napon

    3. fénytípus: sötétszőke, világosbarna haj. A szem szürke vagy barna színű. Egyenletesen barnul: kb. 30 perc napozás

    4. fénytípus: barna szem, kreol bőr, könnyen barnul: 40 percet tartózkodhat a napon

(A kisgyermekek fokozott veszélynek vannak kitéve. Az ő bőrük sokkal érzékenyebben reagál a napfényre, és könnyebben hőgutát is kaphatnak.)

Ezeken kívül a bőrtípusod is érdemes figyelembe venni, mert a faggyú és a hidratáció kis védelmet nyújt a sugarak ellen, addig az alipikus típusoknak kevesebb természetes védelem jut sajnos.

Oda kell figyelni, hogy a víz és a föveny nagy mértékben visszatükrözi a sugarakat, nagyobb dózist kap testünk, hamarabb feléghatünk. Ezen kívül a biztonság kedvéért nagymértékű izzadás, sós vagy termálvízben fürdés esetén újra kell kenni a naptejet még ha vízálló is.

Akinek herpesze van fokozottan figyeljen, mivel a sok sugárzás hatására ismét előbújhat a kis alattomos.

Óvjunk szemünk épségét megfelelő UV védelemmel ellátott napszemüvegekkel. Ha csak sötétített az üveg, inkább ne is hordjuk mert azzal csak még nagyobb kárt okozunk (a sötét üveg mögött kitágul a pupilla, és ha nincs védelem, telibe kapja a sugarakat).

Mindezek ellenére amiket leírtam, a napfény nem az ördög műve, hisz elengeldhetetlenül fontos a földi élethez. Energiával tölti fel testünket, kihat közérzetünkre is. Valamint betegségeket gyógyít, és mivel erősíti immunrendszerünket, meg is előzi a betegségeket.  

 

Szólj hozzá!

Címkék: uva uvb spf napozás fényvédelem

A bejegyzés trackback címe:

https://kozmetikusneszesszer.blog.hu/api/trackback/id/tr972879773

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása