HTML

Kozmetikusneszesszer

Kozmetikusként természetesen kozmetikáról, szépségápolásról, pattanásos és zsíros bőr ápolásáról valamint egyéb bőrproblémákról, hatóanyagokról és még sok más, a kozmetikához szorosan kapcsolódó témáról lesz szó a blogomban. Ha kérdésed van, esetleg egy témád amiről szívesen olvasnál, ide írhatsz nekem :-D farkasanita.kozmetikus@gmail.com

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Szőrbenövés-mit tehetünk?

2011.03.14. 08:37 Farkas Anita

 A blog elköltözött ide: 

neszesszer.onionleaf.com

A sima, bársonyos bőr soha nem megy ki a divatból, és sokra vagyunk képesek mi nők, hogy elérjük ezt a hőn áhított állapotot.

A problémát általában a következő szőrtelenítési módok jelentik:

  • borotválás,
  • depiláló gépek használata,
  • és gyantázás.

A depiláló gépeknél (továbbiakban a közismert: epiláló) a leggyakoribb, borotválásnál kisebb az esély. Epilálásnál nem távolítjuk el a kiszáradt elszarusodott réteget, így ennél jóval nagyobb az gyulladás esélye, már aki hajlamos rá. Másoknál ugyanez prímán beválik.

Bőrünk folyamatosan megújul, a hám alsó rétege felől (stratum bazale) a legkülső réteg felé (stratum corneum) nyomakodnak a sejtek, melyek eközben fizikai, kémiai változásokon esnek át. Fokozatosan ellaposodnak, hengerhámsejtekből laphámsejtek lesznek, elveszítik sejtmagjukat, kialakulnak a vízmegtartó és vízmegkötő faktorok, valamint nedvességtartalmuk csökket. Ha a legfelső réteg, a szaruréteg víztartalma 10% alá csökken, finoman lehámlik.

Az ideális állapotban bőrünk hidratált, megfelelő a zsírtartalma, rugalmas. Amikor a víztartalma nagyon lecsökken, a pórusok körül a bőr kiszárad, "összezsugorodik" elzáródik a szőrtüsző kijárata. A növekedési fázisban (anagén fázis) a szőrszál nem találja a "kiutat", jobbik esetben a szaruréteg alatt folytatja növekedését, rosszabb esetben visszakunkorodik, és begyullad.

Amit tehetünk, hogy ezt megelőzzük: rendszeresen radírozzuk át a szőrtelenített területeket, hogy a kiszáradt réteget ledörzsöljük, megnyissuk a szőrtüszők kivezető nyílását.

Radírozhatunk:

  • tusolóradírokkal
  • luffaszivaccsal
  • sizal masszázskesztyűkkel
  • drogériákban láttam színes kesztyűket, érdes szövésűek, célnak megfelelnek
  • olaj pl. olívaolaj és só keverékével
  • barnacukorral
  • vagy egyszerűen csak egy érdesebb frottír törölközővel alaposan átdörzsölöd a tested - én ezt használom a leggyakrabban, de ha épp pácolom magam a jó kis forró vízben (khm. ez annyira nem tesz ám jót), akkor kesztyűk.

Szükséges  a hidratálás, ha hajlamosak vagyunk a szőrbenövésre. Ezzel megakadályozzuk a szájadékok (szőrtüszőnyílások) beszükülését. Használhatunk aha savas testápolókat, ezzel folyamatosan hámlasztjuk bőrünket de vigyázzunk, mert napsütéses időszakban fényérzékennyé válik a bőrünk. Ennek használata inkább ősszel-télen javasolt.

Ha már alánőtt a szőr: radírozzunk, és ha kevés szál van, akkor egy ügyes kozmetikus steril tűvel alányúlva finoman kiemeli és kicsipeszeli.

Ha már be is gyulladt: nyugtató-, gyulladáscsökkentő krémek használata (pl. körömvirág, azulén tartalmú kenőcsök, drasztikus gyulladás esetén mindenképp bőrgyógyásznak megmutatni!!!). Kisebb gyulladásoknál a kozmetikus a tisztátalanságot kinyomja, a szőrszálat csipesszel kihúzza, lefertőtleníti és gyulladáscsökkentővel ápolja.

Láthatjuk, hogy a prevenció (megelőzés) kevesebb kellemetlenséggel jár mint a már kialakult probléma kezelése, de nem igaz ez az élet más területeire is?

 Farkas Anita

Szólj hozzá!

Címkék: gyulladás szőrtelenítés kozmetikus radírozás szőrbenövés

A bejegyzés trackback címe:

https://kozmetikusneszesszer.blog.hu/api/trackback/id/tr622737447

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása